Ismerd meg a kultúrád! - Filmkészítő tábor

Ismerd meg a kultúrád! – Filmkészítő tábor

Ismerd meg a kultúrád! – Filmkészítő tábor

2014. 08. 25-27.

Az ELEFAN Egyesület székhelyén és közreműködésével zajlott a ComMedias és az Animus Egyesület közös szervezésében és együttműködésében egy művészeti és filmkészítő, média témájú tábor. A tábort Szép Bence humorista vezette, aki a filmes szakma trükkjeibe avatta be a gyerekeket.

A táborozók bepillantást nyerhettek a filmkészítés kulisszatitkaiba, forgatási, világítási, vágási technikákkal ismerkedtek meg. A tábor célja a népmesei elemeket tartalmazó rövidfilmek készítésével a vizuális, kommunikációs készségek fejlesztése és kulturális értékek átadása volt. A foglalkozásokat a médiahasználat veszélyeire felhívó filmvetítés és bűnmegelőző, drogprevenciós előadás egészítette ki.

A program a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet támogatásával valósult meg.

Szép Bence, a program vezetője:

A 2014-es kerecsendi Filmkészítő táborban a 6-12 éves gyerekek bepillantást nyertek a filmkészítés izgalmas világába. A táborban két rövidfilm készült, mindkét történetet a gyerekek írták.

A híres betyár, a magyar mesevilágra is hatást gyakorló híres betyár, Sisa Pista történetét modern korba helyezték és stop motion technikával rögzítették, LEGO-építőkockák segítségével.

A Sárkányos mese című másik film érdekessége pedig az, hogy a gyerekek a történet kitalálása után saját maguk készítették el a film hátterét és bábjait. A táborban a filmezéssel kapcsolatos alapfogalmak (snitt, svenkelés stb.) is előkerültek.

A táborban fokozott figyelmet fordítottunk arra, hogy a gyerekek egyszerű filmkészítési technikákat tanuljanak meg, amelyekhez nincs szükség drága technikai felszerelésre, sokkal inkább a kreativitásra, a nyitottságra és a csapatmunkára.