Lusta gyerek aktív elfoglaltságai

Lusta gyerek aktív elfoglaltságai

Gyermekeink mozgékonyságukról híresek, ám ez lassan csak városi legenda. A szülő felelőssége, hogy megfelelő sportot találjon a kicsiknek televízió helyett.

Függetlenül attól, hogy dundi vagy ügyetlen a gyerek, mindegyik kis emberpalántának létszükséglet a mozgás. E kijelentés semmiképpen sem nevezhető túlzásnak, hiszen többek között a következő egészségügyi feladatokkal kell számolnunk:

Testi fejlődés elősegítése az életkornak megfelelő terheléssel.
Keringési-légzési rendszer fejlődése.
Támasztórendszer aktív és passzív összetevőinek fejlesztése.
Higiéniai szokások erősítése, illetve kialakítása.
Ortopédiai elváltozások megelőzése vagy ellensúlyozása.

Megfelelő mozgásműveltség elsajátítása a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzéséhez.

Kifogások voltak, vannak és mindig is lesznek

Okolhatjuk a televíziót, a videojátékokat, a számítógépet… De először inkább nézzünk magunkba! Ha otthon a kicsi azt látja, hogy minden megmozdulásunk aktív szereplője a négykerekű mobiljárgány, és mi sem tudjuk rávenni magunkat a rendszeresen sportolásra, ne várjunk csodát! Nem elég ráparancsolni, hogy emelje meg a fenekét, és kezdjen el mozogni! Ebben is nekünk, szülőknek kell példát mutatnunk.

Ráadásul a sport egyfajta szociális tevékenységként, családösszehozóként is felfogható. Például, kezdhetjük azzal, hogy együtt indulunk el nagy családi sétákra, bicikli körutakra a környéken. Utána jöhet a foci, a tollas, a pingpong, netalán a futás.

Az önálló és rendszeres testmozgáshoz még az energiával teli gyerekek sem elég fegyelmezettek. Javasoljunk mozgásformákat! Iskoláskorúaknak a csapatsportok a velük egykorúak társasága miatt vonzó elfoglaltságot jelentenek. (Persze csak akkor, ha még be tudjuk szorítani a napirendjükbe.)

Egy biztos: az iskolai keretek között folytatott testmozgás már korántsem elég az egészséges élet megalapozásához. A sport ugyanis nemcsak kielégíti a gyerek mozgásigényét, javítja kondícióját, hanem segítségével megelőzhető számos mozgásszervi rendellenesség kialakulása is.

Választani tudni kell

Semmiképpen se erőltesse régi vágyait gyerekére, inkább legyenek partnerek! Találják ki együtt, mi a legideálisabb mindkettőjüknek. Hiszen az anyagi- és időforrások sem elhanyagolható tényezők, nem beszélve az alkatiakról. Gyakori hiba a csemeték panaszai ellenére erőltetni egy-egy sport folytatását, hogy kitartásra neveljünk. Ezzel csak ellenszenvet váltanak ki mindenféle testnevelés iránt. Számolnunk kell a következő okokkal a háttérben:

nem jön ki az edzővel, a csapattársai nem fogadták be; a monoton ismétlődő tevékenységek nem kötik le figyelmét, túl nagy a megterhelés.

Mielőtt csapot-papot hátrahagyva kiíratná bármilyen klubból gyermekét, fél évet mindig szánjanak a megszokásra.

 

(Forrás: www.vitaminsziget.com)