Filmklub

Filmklub

A gyerekek egészséges szemléletmódjának kialakulásáért filmvetítéseket tartunk. Kiemelt céljaink közé tartozik az egészséges életmódra nevelés, az egészségmegőrzés szokásainak kialakítása. A havi rendszerességgel megtartott filmvetítéseken egészségünk megőrzésének lehetőségeit mutatjuk be, minél színesebben, sokoldalúan körbejárva. Szándékunk, hogy a fiatalok felnőtt életükben váljanak képessé egészséges, harmonikus életvitel kialakítására, életmódjukra vonatkozóan helyes döntések meghozatalára, konfliktusaik, problémáik megfelelő kezelésére. A lelki egészség elengedhetetlenül fontos az életminőség szempontjából. 

A gyermekek helyes életritmusának kialakításában igen hangsúlyos szerep jut a biológiai szükségletek kielégítésének, az egészség szempontjából pedig korántsem mindegy, mennyit mozognak, és hogyan táplálkoznak. A helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód rossz szokásokat alakít ki, melyeket nehéz megváltoztatni, így ezután az egész életre kihat. Mert az egészségtelen táplálkozás megbetegít. Gyermekeink egyre növekvő százalékban küzdenek valamilyen táplálkozási problémával. Ilyenek a túlsúly, a rendszertelen táplálkozás, az alultápláltság, az ételallergia, különböző összetevőkre való érzékenység. A fejlődő szervezetnek minőségi ételekre van szüksége ahhoz, hogy egészséges maradjon.

Az egészségtudatos magatartásra nevelés másik fontos tényezője a mozgás. A rendszeres testmozgás az egészséges életmód elengedhetetlen része. A testi és lelki egészségünkre gyakorolt kedvező hatása mellett, nevelési szerepe sem elhanyagolható.

A világban bekövetkezett gyors anyagi és társadalmi változások, az élet felgyorsult ritmusa, a rohamos technikai fejlődés nyújtotta pozitív és negatív hatásokhoz való alkalmazkodás, továbbá annak nehézségei, megnövekedett pszichés terhelést jelentenek gyermekeinknek is. A negatív hatások eredményei a pszichés zavarok, megbetegedések vagy életmódbeli devianciák.

Filmklubunk vetítéseit a tudatos egészséges életmódra való nevelés tematikája szerint állítottuk össze:

– A gyermek adekvát és rendszeres életritmusának kialakítása.

– Egészséges életviteli szokások megismertetése.

– Ételfajták, alapanyagok, élelmiszerek változatosságának megismertetése.

– Mozgásra ösztönzés, a mozgásigény kielégítése.

– Egészségmegőrző szokások kialakítása, betegségmegelőzés.

– Ép testben ép lélek.

A kisfilmek alapvetően a megfelelő életvitel, az egészséges életmód iránti igény kialakítását célozzák meg. Legfőbb cél ezen a területen, hogy a jövő generációi egészségesen nőjenek fel és a társadalom ne találja szembe magát 15-20 év múlva azzal, hogy a fiatal generációkra többet kell költenie az egészségügynek, mint valaha.