Hogyan osszam be az időmet?

Hogyan osszam be az időmet?

Az iskola, a különórák és az egyéb találkozók torlódása nyomasztó lehet. Ám ha okosan osztod be az idődet, akkor sokkal rendszerezettebbek lehetnek a hétköznapjaid. Ígérjük, hogy pár tippünk követésével sokkal több szabadidődre tehetsz szert!

Tűzz ki célokat!

Jó ötlet lehet elgondolkodni azon, hogy mire szeretnéd, és mire kell fordítanod az idődet. Ha ezeket a célokat kitűzöd, akkor sokkal hatékonyabban használhatod fel a szabadidődet.

Tervezd meg az iskolai teendőket!

Van valamilyen feladatod az iskolában, de nem tudod, hogy mikor kezdj hozzá? Segíthet, ha leírsz mindent, amire szükséged van, majd a lista elemeit fontossági sorrendbe rendezed, és ezek alapján valósítod meg őket. Így ez egy kis segítséget nyújthat neked ahhoz, hogy hogyan is haladj. Ezzel a trükkel sokkal átláthatóbbá válnak a teendőit, így pontosan tudni fogod, hogy mennyi munka szükséges a cél eléréséig – és nem a sötétben tapogatózol majd, mint eddig.

Vezess naplót!

Mindig legyen nálad egy notesz, amelybe feljegyezheted a találkozókat, a határidőket és a házi feladatokat. Így sokkal egyszerűbben fejben tarthatod, hogy mikor mit is kell csinálnod, és nem érhet majd meglepetésként valamely teendőd. Ha falinaptárt használsz, akkor még jobb a módszered, ugyanis ha minden hónapban bejelölöd az aktuális, elvégzendő feladatokat, akkor előre láthatod, hogy mire számíthatsz.

Kapcsold ki a telefonod és a számítógéped!

Ha úgy érzed, hogy telefonon vagy e-maileken keresztül háborgatnak, akkor sokat segíthet, ha kikapcsolod a telefonodat és nem nézegeted az e-mail-jeidet. Hiszen később is visszahívhatod azokat, akik kerestek.

Légy rugalmas!

Váratlan helyzetek bármikor adódhatnak, és akár újratervezésre is szükséged lehet, hogy megvalósíthasd a már kitűzött céljaidat.

Egyensúlyozz az időddel!

Ha a cselekedeteid is kiegyensúlyozottak, akkor a mindennapok is egyszerűbbek lesznek. Jó ötlet időt és sort keríteni mind relaxálásra, az aktív kikapcsolódásra, valamint barátokkal való lógásra is. A relaxáció során ráadásul feltöltődhetsz energiával, amely segíthet a tanulás során is.

Beszélj valakivel!

Nem ritka, hogy rengeteg dolog van, amit meg kellene tenned, ám nem tudsz rá időt szakítani. Ha viszont ügyesen osztod be az idődet, akkor ezek a problémák is elkerülhetőek. Ha nehezedre esik az időbeosztás átgondolása, akkor sokat segíthet, ha beszélsz a szüleiddel, tanároddal vagy az osztályfőnököddel.

(kamaszpanasz.hu)