Kerékpáros kisokos – Hasznos tanácsok bringázóknak

Kerékpáros kisokos – Hasznos tanácsok bringázóknak

A kerékpár a legalkalmasabb jármű arra, hogy ajtótól ajtóig egyszerűen, kényelmesen és gyorsan eljuss. Nem kell dugóban rostokolni, parkolót keresni, nagyokat kerülni, autóbuszra várni. Utazásod percre pontosan tervezhető, mindig kiszámítható.

A biztonságos, örömteli kerékpározás megéléséhez nagyon fontos betartani az alábbi tanácsokat:

Legyél mindig látható! Már szürkülettől használj lámpát, és kerüld a gépjáművek holttereit!

Ne közlekedj szorosan az út jobb szélén!

Kereszteződésekben teremts szemkontaktust, lassíts, ha kell! Győződj meg róla, hogy tényleg észrevettek, és megadják az elsőbbséget, ha jár!

Ne járdázz! A gépjárművezetők nem számítanak járdán nagy sebességgel közlekedő kerékpárosokra, ráadásul a járda a gyalogosoké, őket se veszélyeztesd!

Ne kapkodj, ne rohanj! Ne dönts soha hirtelen, és mindig csak olyan gyorsan tekerj, hogy az esetleges akadályok ne okozzanak gondot!

Kerüld a rizikós, bizonytalan helyzeteket. („Még pont átférek…”)

Ne használj fej- vagy fülhallgatót. Sokkal biztonságosabb, ha nemcsak látod, de hallod is, hogy mi történik körülötted.

Kerékpározás közben ne telefonálj. A kezedre a kormányzáshoz van szükséged, nem a telefonáláshoz. A figyelmedet is jobb, ha inkább a forgalomra tartogatod.

Mindig időben jelezz, ha irányt váltasz. Kanyarodás, sávváltás, előzés, kikerülés előtt mindig nézz hátra, majd jól láthatóan jelezz! (sokszor már az is beszédes egy mögötted közlekedő autó vezetőjének, hogy hátrafordítottad a fejed, azt üzeni, hogy „figyelj, valamire készülök”).

És ami a legfontosabb: tartsd be a KRESZ-t!

(sulinet.hu)