Digitális Jólét Program

Ismeretterjesztő tevékenységünket korábban a kistelepüléseken élő, hátrányos helyzetű gyermekekért végeztük. Jelentős oktatási referenciákkal a hátunk mögött most a GINOP 3.3.3. Digitális Jólét Program támogatásának köszönhetően, a digitális eszközök és szolgáltatások népszerűsítésével magasabb szintre emeljük a közösségért végzett munkánkat.

A környező kistelepüléseken szerzett tapasztalataink azt mutatják, hogy az alacsony státusú és végzettségű emberek munkaerő-piaci kilátásait rontja a digitális készségek hiánya.

A digitális írástudás hiánya önmagában versenyhátrányt jelent és hozzájárul a hátrányos helyzet konzerválásához, hosszabb távon pedig elmélyítéséhez.

Ezt felismerve, egyesületünk fejlesztési stratégiájának új iránya a digitális készségekkel nem rendelkezők digitális világ iránti nyitottságának, motivációjának erősítése. A kistelepülésen élő álláskeresőnek is fel kell ismernie, hogy digitális felkészültség hiányában egyre kisebb esélye lesz a munkaerőpiacon. Az inaktívak és az idős korosztályok körében pedig tudatosítani szeretnénk a digitális írástudás elsajátításának különböző előnyeit.

A digitális felzárkóztatásra létrehozott programunk célja az, hogy a digitális világból kimaradó, kistelepülésen élők érzékenyítésével nyitottá tegyük az érintetteket a digitális eszközökkel és szolgáltatásokkal való megismerkedésre.

A digitalizációtól elzárkózók „felrázása” egy izgalmas roadshow programjainak keretein belül történik, ahol a család minden tagja jól érezheti magát együtt, vagy külön-külön is, különböző kiscsoportos foglalkozásokon, gyakorlati bemutatóval egybekötött oktatáson, vetélkedőkön.

Minden aktív és potenciális munkavállalónak rá kell ébrednie arra, hogy digitális felkészültség hiányában egyre kisebb esélye lesz a munkaerőpiacon. Továbbá az inaktívak és az idős korosztályok körében is tudatosítani szükséges a digitális írástudás elsajátításának esélyegyenlőségi dimenzióját és életminőség-javító potenciálját.

A digitális készségek meglétének népszerűsítése során, megmutatjuk a kistelepülésen élőknek, hogy mit tudnak tenni saját felzárkóztatásuk érdekében.

A kitelepüléseken megmozdítjuk, inspiráljuk a települést; megmutatjuk, hogy a digitalizáció elérhető távolságban van.

A program által érintett települések:

Andornaktálya

Besenyőtelek

Tiszanána

Pétervására

Parád

Poroszló

Kisköre

Domoszló

Maklár

Kerecsend

Egerszalók

Egerszólát

Demjén

Ostoros

Novaj